3. 5. 2025   |   svátek má Alexej
 

Králík na smetaně

Název Množství a jednotka
králík 1 ks
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2
cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 45 min.
Mamut :-)



Postup
Králíka naporcujeme, osolíme a prošpikujeme slaninou. Můžeme použít jen králičí stehna. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kolečka, cibuli a celer na menší kousky. Králíka dáme do pekáčku, přidáme zeleninu, nové koření, celý pepř, okořeníme mírně tymiánem, zalijeme rozpuštěným máslem a necháme dvě hodiny v chladnu odpočinout. Podlijeme troškou vody a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinku a půl. Upečeného králíka vyjmeme a dáme na teplé místo, vytáhneme nové koření a pepř, a zeleninu rozmixujeme. Přidáme mléko, šlehačku a pokud je třeba, zahustíme záklechtkou z jedné lžíce hladké mouky a 1 dl mléka. Omáčku povaříme a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Vložíme zpátky králíka, necháme ho prohřát a podáváme s houskovým knedlíkem.

Tip:
Z králičího hřbetu a částí, které zbydou po rozporcování, uvaříme králičí vývar.


 


RECEPTY

Kuře na paprice

Postup: Kuře - můžeme použít celé naporcované kuře, kuřecí stehna, čtvrtky nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolová polévka se sušenými švestkami

Postup: Fazole večer namočíme a druhý den uvaříme do poloměkka. Přidáme na kostičky... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy s jablky

Postup: Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s... zobrazit recept

RECEPTY

Vločková polévka

Postup: Na másle opražíme za stálého míchání ovesné vločky, až začnou mírně zlátnout,... zobrazit recept

RECEPTY

Mamutí tajemství

Postup: Plátky vepřové kýty (ale i krkovičky, kuřecí nebo krůtí prsa) naklepeme,... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Sluníčko

Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...